Nieuwe cv-ketel kopen?

Lees hier waar u op moet op letten!

Vermogen van de cv-ketel

Het vermogen van de cv-ketel (het aantal Kilowatt) die u nodig heeft is afhankelijk van het type woning dat u hebt. Voor het verwarmen van een tussenwoning is minder vermogen nodig dan voor een hoekwoning. Een grote vrijstaande woning heeft meer vermogen nodig dan een kleine. Hoe beter uw huis geïsoleerd is hoe lager het vermogen dat nodig is. Bent u van plan in de toekomst uw woning te vergroten? Dan moet uw nieuwe cv-ketel wellicht een groter vermogen hebben dan uw huidige cv-ketel.

Soloketel of combiketel

Wilt u een cv-ketel die ook warm water aanmaakt voor bad, douche of keuken? Dan hebt u een combiketel nodig. Gebruikt u een elektrische boiler voor het verwarmen van warm water? Dan dient de cv-ketel  alleen voor het verwarmen van uw woning. U hebt dan een soloketel nodig.

Wel of geen ingebouwde voorraadboiler

Combiketels zijn er in twee soorten. Met en zonder ingebouwde voorraadboiler. Bij een combiketel met voorraadboiler wordt het water in de voorraadboiler constant op ongeveer 60 graden gehouden. Deze combiketel levert daardoor sneller warm water dan een combiketel die geen voorraadboiler heeft. Daar staat tegenover dat een combiketel zonder voorraadboiler een lagere aanschafprijs en  een lager energieverbruik heeft.

De cw-waarde van de cv-ketel

De cw-waarde geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel per minuut kan aanmaken. Wilt u op tegelijkertijd in de keuken en de douche warm water kunnen tappen? Dan hebt u minimaal een CW5 combiketel nodig. Hebt u een regendouche, een groot bad of een bubbelbad? Dan is een CW6 combiketel voor u de beste keuze.

Het gaskeurlabel

Op Nederlandse cv-ketels komt vaak het Gaskeur keurmerk voor. Dit Keurmerk wordt uitgegeven door KIWA. Het geeft aan aan welke extra standaarden de cv-ketel voldoet, boven de wettelijke eisen waaraan het apparaat dient te voldoen.

HR-label
Toestellen met een HR-label zijn de zogeheten hoogrendementsketels. Er zijn drie labels; HR100, HR104 en HR107. Een cv-ketel met een HR107-label heeft het hoogste rendement en het laagste energieverbruik.

HRww-label
HRww staat voor hoogrendement warm water. Cv-ketels met dit keurmerk leveren op een efficiënte manier warm water voor bad, douche of keuken.

NZ-label
Het NZ-label staat voor Naverwarmer Zonneboiler. Een cv-ketel met NZ-label kan het water uit een zonneboiler naverwarmen. Het water dat uit de zonneboiler komt is niet altijd warm genoeg. De cv-ketel fungeert dan als naverwarmer.

SV-label
Het SV-label staat voor Schonere Verbranding. Toestellen met een SV-label hebben een speciale brander waardoor de uitstoot van stikstof oxides lager is. Een dergelijke cv-ketel is dus goed voor het milieu.

Gaskeur label