Nieuwe gevelkachel of gashaard kopen?

Lees hier waar u op moet op letten!

Vermogen van de gevelkachel of gashaard

Het vermogen van de gevelkachel of gashaard (het aantal Kilowatt) die u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen. Daarnaast speelt de mate waarin de ruimte geïsoleerd is een belangrijke rol.

Om een indruk te krijgen van het vermogen dat u nodig hebt, rekent u eerst de inhoud uit van de ruimte die u wilt verwarmen. Als u de ruimte tot 20 graden Celsius wilt verwarmen vermenigvuldigt u de inhoud (in kubieke meter) met 75 watt.  Voor een ruimtetemperatuur van 18 graden Celsius rekent u met 65 watt en voor een 22 graden Celsius rekent u met 85 watt. Het berekende getal is een goede indicatie van het vermogen dat u nodig heeft bij een goed geïsoleerde ruimte.

Open of gesloten systeem

Bij een open systeem wordt de lucht die nodig is voor de verbranding uit de ruimte gehaald waarin de kachel staat. 

Bij een geloten systeem wordt gebruik gemaakt van een dubbelwandige rookgasafvoer. De lucht die nodig is voor de verbranding wordt door het buitense gedeelte van de dubbelwandige rookgasafvoer aangevoerd van buiten. De rookgassen worden door het binnenste gedeelte van de dubbelwandige rookgasafvoer afgevoerd.  Omdat dit systeem de zuurstof van buiten haalt en dus niet uit de ruimte waar de kachel staat, is dit systeem goed geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen.

Gevelkachels hebben meestal een gesloten systeem. Bij gashaarden komt zowel het open als het gesloten systeem voor.